«Автентичні страви України»: на Львівщині стартував обласний конкурс серед юних кулінарів

216 «Автентичні страви України»: на Львівщині стартував обласний конкурс серед юних кулінарів

Конкурс планують зробити щорічним, а надалі — запросити до участі представників з інших областей.

На Львівщині оголосили про старт обласного конкурсу серед учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти — «Автентичні страви України». Конкурс спрямований на збереження унікальних рецептів української кухні, які передаються з покоління в покоління, а також на популяризацію гастрономічної спадщини регіонів. Участь у ньому візьмуть учні закладів професійної освіти Львівської області, які навчаються за професіями «кухар», «кондитер» і «пекар».

«У кожної країни є страви, притаманні саме її культурі. Наші автентичні рецепти — це частина національної ідентичності, яка заслуговує на збереження. Щоб зацікавити молодь у вивченні та передачі гастрономічної спадщини, ми спільно з навчально-методичним центром ініціювали конкурс «Автентичні страви України». Завданням учасників стане віднайти унікальні рецепти та відтворити їх, поєднуючи традиційні технології з можливостями сучасного кулінарного обладнання», — зазначив директор департаменту освіти і науки Олег Паска.

Конкурс має на меті:

  • популяризувати забуті рецепти, які втрачаються через глобалізацію;

  • підтримати обдаровану молодь;

  • зберегти локальні кулінарні особливості регіонів;

  • підкреслити цінність нематеріальної культурної спадщини через національну кухню.

Змагання проходитиме у два етапи. У першому учні подають на розгляд комісії в закладі освіти рецепти страв із зазначенням регіону походження та інформацією про людину, яка передала рецепт. У другому, фінальному етапі, братиме участь лише один переможець від кожного навчального закладу.

«Перший етап відбудеться у закладах професійної освіти, де є спеціальності кухаря, кондитера, пекаря та інші пов’язані з гастрономією. Переможці цього етапу візьмуть участь в обласному фіналі, де матимуть можливість відтворити подані страви. Нашою кінцевою метою є створення електронного каталогу з відеододатками, у яких буде детально показано процес приготування кожної страви», — розповів Олег Паска.

Оцінювання учасників відбуватиметься відкрито та об’єктивно. До складу журі увійдуть незалежні експерти: професійні кухарі, освітяни та представники громадських організацій. Переможці отримають дипломи та призи. Планується нагородити одне перше місце, два других і три третіх. Також інформацію про авторів рецептів розмістять в електронному каталозі.

«Зі 48 закладів професійної освіти області 27 здійснюють підготовку за відповідними спеціальностями. Це значна кількість здобувачів освіти, і конкурс стане чудовою нагодою продемонструвати рівень їхньої фахової підготовки.Після внутрішнього відбору кожен заклад представить одного переможця, який змагатиметься на обласному рівні. Оцінюватиме конкурс незалежне журі, до складу якого увійдуть кухарі з провідних українських ресторанів», — повідомив директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Львівській області Володимир Бобко.

Навчальні заклади можуть подавати рецепти різних категорій — як основних страв, так і десертів.

За словами Володимира Бобка, Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу, який має сучасну матеріально-технічну базу, забезпечить всі необхідні умови для проведення фінального туру. Це дозволить учасникам максимально розкрити свої професійні навички.

Проведення фінального етапу конкурсу попередньо заплановано на 3 червня.

Конкурс планують зробити щорічним, а надалі — запросити до участі представників з інших областей.

img

Михайло Шевелюк

Дивись також