
У четвер, 8-го лютого, у Львівському державному університету фізичної культури імені Івана Боберського відбулось засідання Ради стейкхолдерів кафедри готельно-ресторанного бізнесу в онлайн форматі. Модератор даного заходу – завідувачка кафедри готельно-ресторанного бізнесу нашого закладу вищої освіти, професорка Марія Паска; співорганізатор – голова Ради стейкхолдерів кафедри готельно-ресторанного бізнесу, доктор філософії, менеджер готелю «Швейцарський» та ресторану «Валентино» Михайло Шевелюк.

З вітальним словом виступили: завідувачка кафедри готельно-ресторанного бізнесу нашого університету, професорка Марія Паска; декан факультету туризму, доцент Володимир Холявка; декан факультету заочної та післядимломної освіти, доцент Володимир Худоба; голова ради стейкхолдерів, доктор філософії, менеджер готелю «Швейцарський» та ресторану «Валентино» Михайло Шевелюк.

На засіданні виступили:
• Оксана Давидова – завідувачка кафедри готельного і ресторанного бізнесу, докторка економічних наук, професорка Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця;
• Василь Пасічний – завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів, доктор технічних наук, професор Національного університету харчових технологій, м. Київ;
• Ростислав Данилейко – директор з продажів та маркетингу готелів мережі Accor в м. Львів;
• Наталія Табінська – керівниця дорадчого центру «Фермерська країна», який впроваджує проєкт хаб популяризації продукції локальних виробників Львівщини;
• Ірина Чікіта – фінансовий директор, управляюча компанії Edem Family;
• Яна Мерзлякова – директор LH Hotel & SPA у Львові
• Андрій Німець – співзасновник ресторану «Бойківська гостина», аспірант кафедри готельно-ресторанного бізнесу, спеціальність 241 «Готельно-ресторанна справа»;
• Богдан Михайлов – засновник ГО «Ресторанна гільдія», бренд-шеф, стейкхолдер кафедри готельно-ресторанного бізнесу;
• Ольга Михайлова – директор навчального-центру «Профі-клаб», стейкхолдер кафедри готельно-ресторанного бізнесу;
• Юлія Фещин – керівник відділу бронювання в готелі Vintage Boutique Hotel, менеджер Школи Гостинності «Horeca School»;
• Оксана Кулик – власник «Авангард-Львів», стейкхолдер кафедри готельно-ресторанного бізнесу;
• Оксана Делікатна – засновниця кейтерингової компанії «Фуршетмайстер».

Під час зустрічі ради стейкхолдерів кафедри готельно-ресторанної справи ЛДУФК імені Івана Боберського учасники ради, запрошенні гості та експерти галузі, академічна спільнота факультету туризму провели моніторинг освітніх програм кафедри готельно-ресторанного бізнесу: підкреслили унікальність програм; рівень кадрового, методичного і наукового забезпечення першого (бакалаврського), другого (магістерського) та третього (освітньо-наукового) рівнів вищої освіти та визначили напрямки підвищення якості освітніх програм й забезпечення їх відповідності критеріям оцінювання якості освітніх програм.

Рада відзначила найактуальніші питання про екологічність у сфері гостинності. Учасники заходу багато часу приділили локальному продукту, громадському харчуванню, новим трендам розвитку сфери готельно-ресторанного бізнесу, висвітлили різні форми та типи закладів гостинності, розглянули приклади успішної трансформації готелю, ресторану під запит гостей. Зокрема, популяризацію автентичних страв у новому форматі.

Учасники заходу обговорили проблеми галузі, зокрема:
▶ Кадровий голод. Зараз варто працювати і розробляти стратегію, де більшість функціоналу у ваших компаніях зможуть виконувати жінки (це більше 80%) або й ветерани, яких ми можемо соціалізувати та повернути до «мирного» життя.
Бізнесу варто звикнутися з думкою та реальністю в принципі та бути готовим вчити співробітників без досвіду або брати їх на практику, стажування в навчальних закладах різних рівнів підготовки: коледжів, університетів. Доведеться й працювати з приватними закладами, які за короткий час зможуть дати мінімальну підготовку для працівників.
▶ Якість та обслуга. На практично третьому році війни наші гості все-таки хочуть почуватися бажаними і їм потрібне якісне обслуговування.
▶ Інклюзивність та безбар’єрність – надзвичайно важлива та актуальна в наступні декілька десятиліть. Варто працювати над інфраструктурою закладів розміщення, більшої кількості номерів для людей з інвалідністю, безбар’єрністю, бо це критично необхідно.
▶ Безпека. Укриття, укриття і ще раз укриття! Ресторан в укритті, конференц-зал в укритті, додаткові послуги, які можна надавати в укритті.

Питання безпеки це наше больове питання, яке буде актуальним ще довго й після остаточної перемоги над агресором, адже ми вже не можемо бути непідготовленими до втрат людей, до трагічних наслідків російської людиноненависницької ідеології.

Це все – не зовсім песимістичний прогноз, це про те, що потрібно активізуватись і разом працювати над виробленням нових ідей і підходів для вирішення проблем сфери гостинності та реалізації успішних стратегій розвитку нашого внутрішнього, локального, всього того, що нам дає наша свята українська земля.

Колектив кафедри готельно-ресторанного бізнесу, щиро вдячний усім учасникамза тригодинну дискусію, спілкування та позитивний настрій!
Разом до перемоги! Разом – сильні!Разом переможемо!