Кейтеринг: що це?
Кейтеринг - це широкий комплекс послуг, пов'язаний з організацією та обслуговуванням харчування за межами спеціалізованих закладів (ресторанів, кафе, пабів, столових та ін.).
Кейтеринг організовується в рамках тієї локації, яку вибирає клієнт (офіс, парк, готель, двір та ін.) І включає в себе:
- приготування та доставку їжі;
- сервіровку і оформлення столу;
- подачу страв;
- розлив напоїв і їх подачу;
- обслуговування офіціантів.
Іншими словами, якщо взяти до уваги все вище написане, можна сказати, що кейтеринг - це, свого роду, виїзне ресторанне обслуговування.
Види кейтерингу
З поняттям «кейтеринг» ми розібралися, тому можна сміливо переходити до розбору його видів.
Залежно від набору послуг, що надаються, виїзний кейтеринг поділяють таким чином:
- приготування їжі і надання виїзних послуг в приміщенні;
- приготування їжі і надання виїзних послуг за межами приміщення;
- контракт на поставку готової їжі.
Залежно від особливостей діяльності кейтеринг можна поділити на:
Подієвий. Організовується на честь тієї чи іншої події (наприклад, кейтеринг на весілля, кейтеринг на корпоратив, ювілей і ін.)
Корпоративний (офісний). Має на увазі під собою щоденну доставку приготовленої їжі в ту чи іншу організацію.
Транспортний. Забезпечення харчуванням співробітників і пасажирів того або іншого транспорту (наприклад, авіакейтеринг).
Концертний. Коли виконуються вимоги райдера артистів.
Залежно від соціального статусу клієнта:
- VIP-кейтеринг;
- масовий кейтеринг.
Окремі види кейтерингу:
- кальянний кейтеринг;
- дитячий кейтеринг;
- соціальний кейтеринг;
- вегетаріанський кейтеринг і ін.
Формати кейтерингового обслуговування
Банкет. Найпопулярніший формат проведення заходів (як приватних, так і корпоративних) в Україні. В рамках банкету гості розташовуються на відведених їм місцях, а їх обслуговування беруть на себе офіціанти. Якщо говорити про кухню, то меню банкету включає в себе повний набір страв: від закусок до десертів і випічки.
Фуршет. На відміну від банкету, фуршет не передбачає розсадження гостей і їх обслуговування офіціантами. У завдання офіціантів в рамках фуршету входить лише прибирання брудного посуду і розлив напоїв. Гості самі беруть закуски і келихи з напоями з виділених для них столів. Всі страви на фуршеті компактні і, як правило, не вимагають використання столових приладів.
Кава брейк. Перерва на перекус між частинами того чи іншого заходу. Обслуговування в рамках кава-брейку не передбачено. А серед страв і напоїв переважають чай, кава, соки, вода, фрукти, бутерброди і випічка.
Барбекю. Пікнік на природі, основу кухні якого складають страви з м'яса, риби і овочів, приготованих на грилі. Приводом для організації барбекю, можуть бути як приватні, так і офіційні свята.
Виїзний коктейль-бар. Формат кейтерингу, який актуальний в тих випадках, коли основною метою свята є організація спілкування, а не частування його учасників. А в меню в такому випадку, як правило, входять різні коктейлі, настоянки, лимонади та смузі.
Насправді форматів кейтерингу значно більше (гала-вечеря, candy-бар, доставка їжі та ін.), але ми перерахували і описали найпопулярніші.
Переваги кейтерингу
В основному всі переваги кейтерингу засновані на гнучкості та мобільності.
Перша - організувати кейтеринг можна в будь-якому вибраному вами місці: як в приміщенні, так на березі озера або у дворі вашого будинку.
Друга - ви не обмежені в кількості запрошених гостей. Ви можете запросити на свій захід стільки людей, скільки забажаєте.
Третя - час проведення вашого заходу не прив'язаний до графіка роботи закладу громадського харчування. Ви самі вирішуєте, як довго триватиме ваше свято чи інша подія.
Четверта: індивідуальний підхід до організації вашого заходу. Все буде зроблено так, як ви того побажаєте.
Скільки коштує замовити кейтеринг
Вартість кейтерингу формується в залежності від його формату, асортименту та кількості страв, тривалості заходу та інших умов обслуговування. Не існує однієї ціни для всіх. Все розраховується індивідуально. Але при інших рівних умовах, найбільш дорогою вважається організація банкету.